Το σαλόνι είναι ο χώρος που χρησιμοποιούμε κυρίως για χαλάρωση, ψυχαγωγία, μελέτη, διασκέδαση, αλλά και συνάντηση με τους φίλους και την οικογένειά μας. Ειδικά στην Ελλάδα ο χώρος του Σαλονιού είναι αυτός στον οποίο βρισκόμαστε το περισσότερο χρόνο της ημέρας.


Κατά συνέπεια, ο φωτισμός στο χώρο θα πρέπει, όχι μόνο να ανταποκρίνεται στην αισθητική μας, αλλά και να εξυπηρετεί τις πολλές και διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν από την εκτεταμένη χρήση. Στο σαλόνι μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα είδη φωτιστικών: Κρεμαστά φωτιστικά, Φωτιστικά Οροφής, Απλίκες, Επιδαπέδια κι Επιτραπέζια φωτιστικά. Είτε μεμονωμένα είτε κατά προτίμηση σε συνδυασμό μεταξύ τους.

Το τι είδους φωτιστικά σαλονιού θα επιλέξουμε δεν εξαρτάται μόνο από το γούστο ή τις ανάγκες μας, αλλά κι από το μέγεθος/όγκο του χώρου που καλούμαστε να φωτίσουμε. Αν, για παράδειγμα, έχουμε ένα μικρό σαλόνι, τότε καλό θα ήταν να αποφύγουμε επιδαπέδια κι επιτραπέζια φωτιστικά, καθώς θα μας στερήσουν ζωτικό χώρο και να προτιμήσουμε τις απλίκες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, το ίδιο ισχύει κι εάν έχουμε μικρά παιδιά ή κατοικίδια, για την αποφυγή ατυχημάτων. Ακόμα και για τον βασικό φωτισμό ενός μικρού σαλονιού, είναι ιδανικό να χρησιμοποιήσουμε Φωτιστικά Οροφής ώστε να δώσουμε την ψευδαίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου. 

Tip: Γενικότερα στο χώρο του Σαλονιού αλλά ειδικότερα σε μικρά σαλόνια επιβάλετε η χρήση χωνευτών spot περιμετρικά στο χώρο, για τη διασφάλιση ικανοποιητικού φωτισμού αλλά και ευρεία οπτική στα μάτια των χρηστών του χώρου 

Αντίστοιχα σε μεγαλύτερους  χώρους που συνδυάζουν το σαλόνι με τη τραπεζαρία είναι πολύ σημαντικό οι παροχές των φωτιστικών να αντιστοιχίζονται με τα έπιπλα στο χώρο. Από θέμα οπτικής, αισθητικής αλλά και χρηστικότητας ένα Φωτιστικό Τραπεζαρίας / Ράγα είναι ιδανικό να τοποθετηθεί κεντραρισμένο πάνω από τη τραπεζαρία και να συνδυαστεί με ένα Φωτιστικό οροφής τοποθετημένο πάνω από το τραπεζάκι του Σαλονιού. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Επιδαπέδια φωτιστικά για ένα πιο “ζεστό” κι εστιασμένο αποτέλεσμα μαζί με Φωτιστικά τοίχου που μπορούν να τονίσουν λεπτομέρειες σε πίνακες ή φυτά εσωτερικού χώρου και να προσδώσουν “ατμόσφαιρα” στο καθιστικό μας. 

Αναφορικά με τη σωστή επιλογή και τοποθέτηση: Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε το σωστό μέγεθος φωτιστικών σε σχέση με το μέγεθος του δωματίου μας και να τα εγκαταστήσουμε στο κατάλληλο ύψος και την ιδανική θέση και απόσταση μεταξύ τους. Ειδικά στην περίπτωση των φωτιστικών τοίχου και οροφής καθώς και των κρεμαστών φωτιστικών, που η εγκατάστασή τους είναι πιο δύσκολη σε σχέση με τα Φωτιστικά δαπέδου, ή τα επιτραπέζια φωτιστικά, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και καλό θα ήταν, αν έχουμε τη δυνατότητα, να εμπιστευθούμε την τοποθέτησή τους σε κάποιον ειδικό. Ακόμα, συνιστάται η επιλογή ροοστάτη κυρίως στις απλίκες, τα επιτραπέζια και τα φωτιστικά δαπέδου, ώστε να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ανάγκες μας και να προσδίδουν την ατμόσφαιρα που επιθυμούμε κάθε στιγμή, καθώς και για να κάνουμε οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος.

Γενικά, η σωστή επιλογή φωτιστικών σαλονιού είναι πολύ βασική ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα χρηστικό και ταυτόχρονα ευχάριστο τόσο για εμάς όσο και για τους επισκέπτες μας!

Είμαστε πάντα στη διάθεση σας, να σας βοηθήσουμε με το φωτισμό του χώρου σας, δια ζώσης στο φυσικό μας κατάστημα επι της Λεωφόρου Σαλαμίνος 79 στο Κερατσίνι, ή απομακρυσμένα στο sales@e-fwtistika.gr και στο 210-4313238